Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Dubbel diploma = dubbele kansen (INTERREG DE-NL)

Looptijd: van 01.01.2016 00:00:00 tot 31.12.2019 00:00:00

 

Beginnend bij 4 beroepen, is het doel van het project om de gemeenschappelijke en verschillende inhouden van de kwalificatiedossiers te identificeren. Een tweede stap zal dan zijn om de ontbrekende inhouden van de dossiers aan te vullen met cursussen zodat de opleiding voor beide landen voldoet aan de gestelde eisen. Met de opleiding volgens nationale regels en de extra aanvullingen is het dan mogelijk het examen in eigen land goed af te leggen, maar ook de erkenning te krijgen in het buurland. Rekening houdend met de arbeidsmarkt werden de volgende beroepen geselecteerd:

1) Elektroniker/in Energie- und Gebäudetechnik bzw. monteur elektrotechnische installaties

2) Metallbauer/in bzw. metaalbewerker

3) Anlagenmechaniker/in (SHK) bzw. monteur voor sanitair-, verwarmings-, klimaattechniek

4) Zerspannungsmechaniker/in bzw. allround verspaner

 

Voor deze 4 beroepen zullen in detail informatiepakketten gemaakt worden om de bedrijven en jongeren in de regio te informeren over de mogelijkheid tot het behalen van het diploma in het buurland en wat hun mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt in het buurland. Op deze manier kan de grensbarrière aan beide zijden worden verlaagd door het benadrukken van de gemeenschappelijkheid van de regio als een gebied van gezamenlijke geschiedenis, bevolking en economie.

Wist je dat

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen