Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Drijvend Palviljoen

Looptijd: van 16 november 2009 tot 31 december 2011
drijvend paviljoen

Drijvend Paviljoen, voorbeeld voor klimaatbestendig bouwen

In de Rijnhaven manifesteerde zich op een fundament van piepschuim, drie aan elkaar geschakelde drijvende halve bollen, de grootste met een straal van twaalf meter. Doordat het paviljoen drijft, stijgt het automatisch mee met de waterspiegel. Dit vernieuwende project verenigt de Rotterdamse doelen om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te halveren en om de stad ook in de toekomst klimaatbestendig te houden. Het drijvend paviljoen was een pilot en diende als katalysator voor ‘drijvend bouwen in Rotterdam’, vooral met het oog op de opnieuw in te richten Stadshavens.

Kansen voor West heeft aan de bouw van het paviljoen bijgedragen. Het werd een uitgelezen (evenementen)locatie voor de gemeente om innovaties op het gebied van drijvend bouwen en duurzaamheid te presenteren. De duurzaamheid van het paviljoen zit in de gebruikte materialen, de flexibiliteit en ook in de inrichting. Zo kreeg het gebouw een verwarmings- en koelsysteem met behulp van zonne-energie en oppervlaktewater en is gestreefd naar het opwekken van de eigen energie. De bijzondere folie waarmee de koepels werden bekleed zijn ongeveer 100 keer lichter dan glas, waardoor het drijvende fundament een beperkte dikte houdt.

'Het Drijvend Paviljoen was het eerste resultaat van Rotterdam Climate Proof om klimaatbestendig te bouwen in buitendijkse gebieden.'

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen