Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

DruIDE

Looptijd: van 8 januari 2016 tot 31 december 2019

Het DruIDe-project (Printable IDentification) is geïnitieerd door ID4us GmbH om een wereldwijd nieuw RFID-systeem (Radio Frequency IDentification) te ontwerpen gebaseerd op radiofrequentie etiketten/labels (RFID) die aangebracht kunnen worden op alledaagse producten en objecten.

De op Nanotechnologie gebaseerde chiploze RFID-labels kunnen met nieuw ontworpen leesstations worden uitgelezen en maken het mogelijk om de label-eenheid kosten onder 1 cent te krijgen. Hierdoor worden nieuwe RFID toepassingen mogelijk die eerder door technologische hindernissen en te hoge kosten niet gerealiseerd konden worden. De onlangs door DRUIDE aan de universiteit van Duisburg/Essen opgerichte Start-up AirCode zal de verdere ontwikkeling van de RFID etiketten op zich nemen en ID4US zal de bijbehorende leesapparatuur op de markt gaan brengen. De gemeenschappelijke visie van de 6 Druide-partners (ID4us, unyt, PVL Tag factory, Meyer Burger, Universiteit Twente en Universiteit van Duisburg-Essen) is de vervanging van de barcode door chiploze RFID-etiketten.

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen