Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Druksensor in koematras

Looptijd: van 1 juni 15 tot 1 december 15
Plattegrond van de locatie van het project

Klauwproblemen bij koeien zijn de grootste oorzaak van uitval en vervanging in de veestapel, maar zijn vrij eenvoudig op te lossen als ze vroegtijdig onderkend worden. Momenteel is dat nog een probleem omdat de symptomen, het kreupel gaan lopen, pas in een laat stadium zichtbaar worden. Vroegtijdige signalering van afwijkingen in hoe een koe loopt en met welke drukpunten van de hoef maakt tijdig ingrijpen mogelijk. De kennisvraag is hoe recent beschikbaar gekomen, nauwkeurige maar toch goedkoop te produceren druksensoren op een juiste wijze in een koemat kunnen worden geïntegreerd zodat deze het verschil in de drukpunten in de vier hoeven van een koe meten en in de tijd registreren. De verschilmetingen in de tijd maken vroegtijdige detectie en logischerwijs een behandeling van hoefproblemen in een vroeg stadium mogelijk waarmee de levensduur van koeien drastisch verlengd kan worden hetgeen de melkveehouderij flink kosten bespaart, het gebruik van antibiotica doet verminderen én ammoniakemissie reduceert omdat minder jongvee nodig is.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen