Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Duurzaam aalbeheer (Stichting DUPAN)

Looptijd: van 1 september 2011 tot 30 juni 2013

Stichting Duurzame Palingkwekerij Nederland, DUPAN, is de beroepsorganisatie die de Combinatie van Beroepsvissers (CvB), de Nederlandse vereniging van Viskwekers (NeVeVi) en de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren (NeVePaling) verenigt. Na de al jaren achteruitgaande glasaalvangsten in de Europese kustgebieden, wil Stichting DUPAN wil met concrete activiteiten de palingstand in Nederland duurzaam verbeteren. Om herstel en een duurzame balans te kunnen bereiken moeten voldoende geslachtrijpe schieralen kunnen uittrekken naar zee. Met behulp van onder meer Europees subsidiegeld heeft Stichting DUPAN een vierjarig uitzetprogramma opgesteld dat een bijdrage moet leveren aan het herstel van de Europese palingstand. Dit jaar is het laatste jaar. Begin mei 2013 werden - als onderdeel van dit programma -  in de Randmeren en het Gooi- en Eemmeer 2 miljoen glasaaltjes uitgezet. Op zaterdag 11 mei organiseert de stichting een boottocht met passagiersschip De Stad Harderwijk. Met ongeveer 150 belangstellenden vaart u de randmeren op, waar nog eens 500.000 jonge palingen (pootaal) worden uitgezet. U kunt de uitzet goed volgen: de vissers varen met hun boot om het passagierschip heen en laten de honderdduizenden palinkjes te water. Op het schip krijgt men informatie over deze en andere projecten van DUPAN en PVis die bijdragen aan een duurzame palingstand. Aan boord zijn vertegenwoordigers van de overheid, waterbeheerders en belanghebbende organisaties. Vanuit het publiek kunnen 100 mensen zich aanmelden. U vaart gratis mee. (Update: het is helaas niet meer mogelijk om u aan te melden voor de boottocht)

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen