Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Duurzaam energiesysteem Pampus

Looptijd: van 1 juni 2021 tot 31 december 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Een innovatief duurzaam energiesysteem wordt uitgerold op Forteiland Pampus, waardoor het eiland volledig zelfvoorzienend en fossielvrij zal zijn. Forteiland Pampus is, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, UNESCO-werelderfgoed: een monumentaal eiland, centraal gelegen in het IJmeer en middenin Nederland onder de rook van Amsterdam. Pampus herbergt 400 jaar geschiedenis, van toegangspoort tot Amsterdam in en na de 17e eeuw, tot sluitsteen van de waterlinie Stelling van Amsterdam. Met jaarlijks meer dan 60.000 bezoekers is Forteiland Pampus het drukstbezochte fort van de Stelling van Amsterdam.

Duurzame opwekking zal gaan plaatsvinden door de inzet van wind, zon en biomassa. Daarnaast wordt energie opgeslagen met waterstof en batterijen, en de opwek en distributie van duurzame warmte. Het complete energiesysteem zal worden aangestuurd door een innovatief smart grid system, waarin vraag en aanbod worden gebalanceerd. Voor het energiegebruik geldt het principe op=op, omdat niet de vraag, maar het aanbod gaat bepalen hoeveel energie er wordt verbruikt.

Door zelfvoorzienend en fossielvrij te zijn zal Pampus bijdragen aan de verduurzaming van de regio en de erfgoedsector. Pampus als fossielvrije off-grid locatie met een flexibel gebalanceerd energiesysteem dient daarmee als unieke schaalbare showcase voor de regio en daarbuiten.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen