Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Duurzaam Mobiliteitsconcept Westland

Looptijd: van 1 december 2013 tot 31 december 2015

Fietsverbinding Snelbinder heeft 'antivries' asfalt

Fietsverbinding ‘De Snelbinder’ in Naaldwijk kreeg in juni 2015 innovatief en duurzaam antivries asfalt. De Snelbinder is de nieuwe fietsbrug over het Vlietpolderplein, een immense turborotonde bij Naaldwijk, in het Westland. De brug maakt deel uit van een groot verkeersproject van de provincie Zuid-Holland om het Westland beter bereikbaar te maken. De subsidie van Kansen voor West is gebruikt voor de voorbereiding en aanleg van de antivriesdeklaag. Deze antivries fietsbrug is veiliger voor de fietser vanwege de aanzienlijke vermindering van de kans op een glad wegdek. Dat komt omdat het wegdek tot een temperatuur van -5 graden Celcius niet opvriest.

Berekeningen over deze uitvinding van een Nederlandse aannemer wijzen uit, dat met dit asfalt de totale realisatie- en onderhoudskosten over een periode van twintig jaar verlaagd worden met 11%. Daarmee bespaart de provincie in die periode 5,7 ton CO2. Dit komt neer op een verlaagde CO2-uitstoot van 18% ten opzichte van traditioneel asfalt.
De proef op de som werd genomen in januari 2016, toen sensoren in het wegdek bij een temperatuur onder nul bevestigden dat het antivriesasfalt werkte en dat er dus geen sprake was van ijsvorming. Dit werd bevestigd door een visuele inspectie ter plaatse. De provincie Zuid-Holland beschouwt dit project als een proeftuin. Op basis van meer winterse ervaringen met deze oplossing zal worden beslist of het antivries asfalt ook op andere locaties in de provincie zal worden toegepast.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen