Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Duurzame algenkweek ten behoeve van aquacultuur

Looptijd: van 1 augustus 2009 tot 31 juli 2012
Plattegrond van de locatie van het project

Het tuinbouwbedrijf Lans Westland heeft subsidie gekregen voor een proef met het kweken van algen in tomatenkassen voor de voeding van schelpdieren. In een buisinstallatie onder de tomatenplanten worden de algen gekweekt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de warmte, CO2 en afvalwaterstromen in de kas. Door deze dubbele teelt kan de kostprijs aanzienlijk worden verlaagd en wordt de opbrengst hoger. DoelstellingHet hoofddoel van dit project is:Mogelijkheden onderzoeken van algenkweek voor de aquacultuur sector met nieuwe technieken, door energiestromen optimaal te gebruiken en om meervoudig ruimtegebruik van de glastuinbouw toe te passen. ResultatenDe doelstelling is behaald. Er is een testfaciliteit gemaakt voor algenteelt in een tomatenkas onder de goot. Door de testen kon de apparatuur verbeterd worden. Daarnaast werd er kennis opgedaan over het toedienen van meststoffen en CO2. Helaas bleek er te weinig licht te zijn onder de goot. Het klimaat daar en tegen is daar perfect.  De conclusie is dan ook dat de buizen ergens in de kas moeten worden aangebracht met veel meer licht dan onder de goot.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen