Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Duurzame binnendijkse schelpdierkweek

Looptijd: van 1 augustus 2008 tot 1 juli 2011
Plattegrond van de locatie van het project

Korte samenvatting Schelpdieren worden gekweekt in open water. Doordat ze blootstaan aan allerlei natuurlijke en fysische processen, is het kweekrendement niet hoog (1,3 kg consumptie van 1 kg zaad). Daarnaast verschillen de totale hoeveelheid en de kwaliteit sterk tijdens het seizoen en per seizoen. Met dit project wil men de mogelijkheden onderzoeken voor het kweken van schelpdieren op het land. Hierbij spelen verschillende technische en biologische processen een rol. De basis van het systeem is een aaneenschakeling van vijvers die een gesloten systeem vormen. Met landkweek wordt het milieu op meerdere velden ontzien. Conclusies: Er is een concept ontwikkeld waarbij schelpdieren op een duurzame wijze verder opgekweekt kunnen worden tot schelpdieren die voor consumptie geschikt zijn. Dit gebeurt in een natuurlijke omgeving, maar dan op het land. Het is gelukt om op een perceel van 2.000 m2 algen en schelpdieren te kweken in een bassin van 800 m2. De algen worden in HRAP’s opgekweekt, in 100m3 bassins verder geteeld en daarna gevoerd aan de schelpdieren. Dit landkweekconcept kan worden toegepast door bijvoorbeeld mossel- en oesterkwekers die willen innoveren op het gebied van mossel- en schelpdierkweek op land, of door agrariërs die hiermee verzilte landbouwgebieden weer productief kunnen maken. Doordat de schelpdieren in bassins worden gekweekt en ze in dezelfde bassins opgroeien tot consumptieschelpdieren, wordt het kweekrendement verhoogd. Er komen meer schelpdieren beschikbaar voor de sector en de kwaliteit ervan is beter. Deze kwalitatieve en kwantitatieve verbetering is positief voor de schelpdiersector en kan het marktaandeel van de sector versterken. Als schelpdieren op het land geweekt worden, zou het vissen naar schelpdieren op zee overbodig kunnen worden. Daarmee wordt aan de wensen van milieuorganisaties voldaan en wordt de continuïteit van consumptieschelpdieren gewaarborgd.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen