Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

e-GreenLastMile

Looptijd: van 01.01.2017 00:00:00 tot 30.06.2020 00:00:00

Volledig elektrische vrachtwagens met een capaciteit van meer dan 40t, dat klinkt als toekomstmuziek. Of niet?

Technisch is het nu al haalbaar, maar vanwege de hoge investeringskosten wordt de techniek nog nauwelijks ingezet. Een Nederlands-Duits consortium van organisaties en bedrijven uit de transportsector bundelt daarom de krachten in het project “e-GreenLastMile”. Door de gezamenlijke aanschaffing en “sharing” van negen elektrische trucks met snelle laadinfrastructuur genereren de bedrijven de benodigde omvang, die voor de efficiënte inzet van de vrachtwagens nodig is.

De elektrische trucks worden voor het transport op de “last mile” ingezet, relatief korte afstanden, die vooral binnen de logistieke hotspotregio in Limburg en Noordrijn-Westfalen worden afgelegd. Door deze last mile elektrisch af te leggen is een vermindering van de schadelijke uitstoot van het vrachtverkeer mogelijk. De emissievrije trucks dragen daarom bij aan een schoner en gezonder milieu.

De implementatie van het project zal bijdragen aan het creëren van een markt en een leiderschapsrol op het gebied van elektrisch aangedreven zware trucks alsmede op het terrein van innovatieve duurzame slimme logistieke concepten.

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen