Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Een 100% circulair proces om fosfaatafval om te zetten naar hoogwaardige producten.

Looptijd: van 4 januari 2021 tot 30 september 2022
Plattegrond van de locatie van het project

SusPhos heeft een proces op laboratoriumschaal ontwikkeld dat waardevolle producten terugwint uit fosfaathoudend afval. Fosfaat is een essentiële grondstof voor o.a. brandvertragers en kunstmest en is door de EU als kritische grondstof bestempeld. In Nederland is veel fosfaathoudend afval voorhanden dat momenteel niet gerecycled wordt. Het SusPhos proces is het eerste proces dat op basis van afval 100% duurzame brandvertragers en kunstmest zal produceren.

Susphos is voornemens om dit conversieproces op pilotschaal te testen. Meer in het bijzonder gaat het om het verwerken van rioolslibas. Het testprogramma richt zich op de efficiëntie van de omzetting, en het aantonen dat het proces langdurig en op 25-kg-schaal (2x per dag, dus 18 ton per jaar) uitvoerbaar is, waarmee belangrijke informatie wordt verkregen voor het opschalen naar full-scale. Daarnaast is het de bedoeling om voldoende testmateriaal aan potentiële afnemers ter beschikking te stellen. Er zijn verschillende klanten die belangstelling hebben getoond; in samenwerking met deze klanten zal het proces eventueel verder gefinetuned worden om aan alle kwaliteitscriteria te voldoen.
De piotfase zal het mogelijk maken het proces op te schalen naar een fabriek met commercieel relevante capaciteit (full scale). SusPhos onderzoekt vestiging van deze fabriek in Noord-Nederland. Een fabriek op dergelijke schaal draagt significant bij aan de werkgelegenheid en brengt een cruciale kringloop van de grondstof fosfaat tot stand.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen