Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Een elektronisch hulpmiddel voor het voorkomen van rugklachten

Looptijd: van 1 juni 15 tot 31 januari 16
Plattegrond van de locatie van het project

Rug- en nekklachten zijn zowel een sociaal als een maatschappelijk probleem. Bij het individu veroorzaakt het hebben van rug- en nekklachten veel pijn en leed. Maatschappelijk veroorzaken rug- en nekklachten veel kosten omdat mensen hun werk niet meer kunnen doen, zich ziek melden of zelfs in de WAO belanden. Daarnaast wordt er in de gezondheidszorg veel geld uitgegeven aan het behandelen van rug- en nekklachten.
Nek- en rugklachten zijn de meest voorkomende aandoeningen van het bewegingsapparaat. Op 1 januari 2011 waren er 652.200 mensen met nek- en rugklachten (33,2 per 1.000 mannen en 44,9 per 1.000 vrouwen) in de huisartspraktijk. In 2011 bezochten naar schatting 1,5 miljoen mensen de fysiotherapeut of oefentherapeut vanwege nek- of rugklachten. De kosten van de zorg voor nek- en rugklachten bedroegen 1,3 miljard euro in 2011. Op basis van uitsluitend demografische ontwikkelingen zal de prevalentie van nek- en rugklachten in de periode 2011-2030 naar verwachting toenemen (9% voor mannen en 11% voor vrouwen). Bij rug- en nekklachten ligt de traditionele focus op genezing met therapieën i.p.v. op voorkomen van overbelastende activiteiten tijdens het natuurlijk herstel. Door het voorkomen van overbelastende activiteiten tijdens het natuurlijk herstel kunnen patiënten beter en sneller herstellen van rug- en nekklachten, herhalingen van rug- en nekklachten voorkomen en weer sociaal actief zijn en blijven. Tevens voorkomt het product ziekteverzuim voor de werkgever, en kosten voor de gezondheidszorg voor de maatschappij. Er is een proefmodel (rugsensor) ontwikkeld welke de werking en het effect aantoont. Het product moet worden doorontwikkeld tot een volledig werkend prototype. Dit prototype zal met cliënten gevalideerd worden alvorens het in serie geproduceerd kan worden.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen