Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Een LES voor de gebouwde omgeving

Looptijd: van 26 mei 2020 tot 30 juni 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Dit project behelst het opzetten van een lokaal energiesysteem waarin duurzame restwarmte samen met een WKO wordt gebruikt om woningen van warmte te voorzien. De bron is groene, duurzaam opgewekte restwarmte verkregen vanuit koel- en vriesinstallaties uit de supermarkt, die werken op elektriciteit die afkomstig is van pv-panelen.

Het is een innovatief en decentraal systeem waarin energie op dezelfde plaats wordt gebruikt als waar deze wordt opgewekt. Dit maakt het mogelijk om soortgelijke lokale energiesystemen met restwarmte op veel meer plaatsen toe te passen (stadscentra, woonwijken, recreatie- en vakantieparken). Het is niet nodig om in de buurt te zitten van grote industrieën en er hoeft er geen zwaar en duur leidingtracé te worden aangelegd.

Dit concept wordt uitgevoerd in een realistische en representatieve omgeving, project Oranjekade in Helmond. Door de omvang op wijkniveau is het systeem zelfvoorzienend en voorziet het 265 woningen in hun behoefte aan warmte en elektriciteit. Dit project sluit aan bij de OPZuid-programmadoelstelling 4F Koolstofarme economie.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen