Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Efficiëntere zagerkweek ter verwerking van visvoer

Looptijd: van 1 januari 2011 tot 31 december 2013
Plattegrond van de locatie van het project

De doelstelling van het project is een kweekconcept te ontwikkelen waarmee op duurzame wijze en met verhoogde efficiency zagers (borstelwormen) kunnen worden geproduceerd, zodat in de grondstofvoorzieningen van hoogwaardige innovatieve soorten visvoer kan worden voorzien. In dit project worden de bassins en alle infrastructuur zodanig aangelegd, dat er met minimale arbeid, maximale opbrengst is.

Een absolute innovatie betreft de zogenaamde combikweek van zagers en pelagische vissoorten (zeeforellen, -baarzen, etc) in dezelfde vijvers waarmee een optimale benutting van de kwekerij wordt verkregen en het rendement daarvan aanzienlijk wordt verhoogd. Ook wordt (op kleine schaal) de kweek van zagers in een geïntegreerd systeem met schelpdieren (kokkels) verder onderzocht. Als laatste biedt het project perspectieven voor andere sectoren en leidt dit alles tot een vernieuwende, evenwichtige ontwikkeling (innovatief, economisch en duurzaam) van de regio.

Resultaten
De hoofddoelstelling van dit project is gehaald. Het kweken van zagers heeft een enorme doorontwikkeling doorgemaakt op het gebied van innovatie en efficiëntie, waardoor het interessant wordt om de zagers in te zetten voor de voervoorziening in de aquacultuur.

Daarnaast is er kennis, kunde en ervaring opgedaan met combi- en polykweek van zagers en andere diersoorten en organisme en over omgevings- en kweekfactoren. Ook zijn de eerste stappen gezet met de ontwikkeling van een droogvoer op basis van zagers.

 

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen