Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

eGGZ innovatie- en implementatiecentrum

Looptijd: van 1 mei 2016 tot 30 april 2019
e-GGZ

Verschillende maatschappelijke ontwikkelingen hebben de afgelopen jaren geleid tot toenemende vraag naar geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

De overheidsuitgaven voor geestelijke gezondheidszorg zijn de afgelopen jaren gestegen naar een bedrag van bijna 6 miljard euro per jaar. Om de stijging beheersbaar te houden wordt er een stevig aantal hervormingen doorgevoerd. De GGZ zal goedkoper en efficiënter (‘slimmer’) moeten gaan werken, met meer preventie, aandacht voor lichamelijke gezondheid en eigen regie door de patiënt, zonder dat de kwaliteit van zorg afneemt. eHealth speelt hierbij een cruciale rol. Dat wil zeggen dat reguliere face-to-face gesprekken gecombineerd worden met bijvoorbeeld chatten, beeldbellen, online behandelmodules en online inzage in het eigen gezondheidsdossier. Hierdoor kan een patiënt niet alleen tijd, maar ook plaats-onafhankelijk zorg gebruiken via een tablet of smartphone.

Hoewel de markt er rijp voor lijkt te zijn, blijft de grootschalige implementatie achter bij de verwachtingen doordat effectiviteit en kwaliteit van de eGGZ producten onvoldoende zijn. Om dat te verbeteren wordt een proeftuin ingericht, waar eindgebruikers en ondernemers intensief met elkaar samenwerken om tot betere producten en diensten te komen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen