Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Elektrisch laden voor West

Looptijd: van 8 januari 2014 tot 31 december 2015
Electrisch rijden voor West

Elektrische mobiliteit is een belangrijke voorwaarde voor een verduurzaming van de economie, met als belangrijke pluspunten vermindering CO2-uitstoot en minder geluidsoverlast. Nederland, en in het bijzonder de Metropoolregio Amsterdam (MRA), is wereldwijd koploper in het elektrisch vervoer.

Deze regio wil in 2020 twintigduizend elektrische voertuigen op de weg. Dat gaat niet vanzelf en daarom hebben de betrokken overheden in 2011 het project MRA-Elektrisch (MRA-E) opgezet. Dit is een samenwerkingsband van een aantal gemeentes en de Provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. MRA-E werkt in opdracht van de provincie Noord-Holland, voor de provincies Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. Dit samenwerkingsverband heeft voor de deelnemende gemeenten het voordeel dat centraal een marktpartij is geselecteerd die de laadpalen aan de MRA-gemeenten levert en plaatst en die groene stroom levert aan de gebruikers.

Uiteindelijk moeten er 1.200 oplaadpunten komen in de drie genoemde provincies. Op die manier ontstaat een dekkend netwerk van oplaadpunten. Kansen voor West betaalde mee aan het verder uitbreiden van de infrastructuur met de aanleg van 200 oplaadpunten. Dit omvatte ook het beheer van (de aanvragen voor) de oplaadpunten en de exploitatie ervan.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen