Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

EMI

Looptijd: van 1 januari 2010 tot 30 juni 2013
Plattegrond van de locatie van het project

Europees delen van kennis over grootstedelijke vraagstukken

Het European Metropolitan network Institute (EMI) is opgezet om de kennis over stedelijke vraagstukken in Europa met elkaar te delen. Die kennis houdt niet op bij de landsgrenzen, want er valt over en weer veel te leren van andere Europese steden. Vanuit die invalshoek initieert EMI grensoverschrijdend wetenschappelijk onderzoek dat ten dienste staat van de grootstedelijke bestuurders in Europa. Kansen voor West leverde een bijdrage aan de Nederlandse inbreng in dit netwerk, waarbij de versterking van de Nederlandse metropoolregio’s voorop stond. Inwoners, bedrijven en instellingen in de Haagse regio, de G-4 en andere stedelijke regio's in Nederland hebben op deze manier kunnen profiteren van de innovatie- en leerprocessen die uit EMI-activiteiten voortkwamen.

EMI houdt zich bezig met vraagstukken van sociale mobiliteit (onderwijs, arbeidsmarkt, migratie, menselijk kapitaal), economische ontwikkeling (regionale productiviteit, innovatie en concurrentievermogen) en duurzame energie en mobiliteit. Op deze terreinen worden kennis, ervaringen en expertise met een breed gezelschap aan stedelijke professionals gedeeld. Dit gebeurt onder meer door het organiseren van conferenties, Urban Knowledge Arena's, master classes, opleidingen en trainingen voor stedelijke bestuurders en professionals. De onderzoekbehoeften die uit dit brede netwerk voortkomen leiden tot nieuwe onderzoeksvragen, het onderkennen van trends en het ontwikkelen van scenario’s.

Samenwerking tussen : Gemeente Den Haag Cofinancieringsfonds, Nicis en Gemeente Den Haag Fonds Den Haag Internationale Stad.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie.

raak geïnspireerd bekijk de fondsen