Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Emissie vrije Bierboot

Looptijd: van 1 oktober 2007 tot 1 april 2010

In de binnenstad van Utrecht is het bevoorraden van winkels en horeca een probleem. De smalle straten en grachten zijn niet berekend op zoveel verkeer. Nog los van de overlast door het laden en lossen, de geluidsoverlast, de uitstoot van CO2 en de verstoring van het beeld op de mooie historische panden.

De emissievrije bierboot grijpt terug op een oude gewoonte om winkels en de horeca langs de historische grachten in de Utrechtse binnenstad te bevoorraden via het water.

De bierboot zorgt voor een snelle bevoorrading van winkels en horeca in de binnenstad. Door de toenemende vraag naar dit transport over water in de binnenstad wordt nu een nieuwe boot in gebruik genomen die emissievrij is. De nieuwe bierboot wordt elektrisch aangedreven en de accu's worden geladen met groene stroom. Dat betekent dat de luchtkwaliteit, bereikbaarheid van de binnenstad en het leefklimaat zal worden verbeterd. Maar naast dit alles, is er ook sprake van bescherming van het cultureel erfgoed en betere werkomstandigheden.

Met deze nieuwe bierboot wordt dus gewerkt aan een nieuwe, duurzame manier van bevoorraden van ondernemers in het historische centrum van Utrecht wat zal leiden tot een besparing in emissies.

Samenwerking tussen : gemeente Utrecht, Havendienst.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen