Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Emmaus Overvecht

Looptijd: van 1 mei 2013 tot 31 maart 2015
Emmaus

In Utrecht Overvecht deed een deel van een voormalige parkeergarage onder een flatgebouw al dienst als breng- en sorteerpunt voor gebruikte goederen. Deze ruimte werd grondig verbouwd tot een volwaardige kringloopwinkel, waaraan Kansen voor West een steentje bijdroeg.

Voor de Stichting Emmaus Domstad is de kringloopwinkel Emmaus Overvecht vooral een werkervaringsproject, dat voorziet in een behoefte voor de veelal kansarme inwoners van de wijk Overvecht. De achtergronden van de Emmaus-medewerkers zijn heel verschillend, maar zij hebben gemeen dat ze minder kansen hebben op de arbeidsmarkt. Structuur en werkritme en ‘het onder de mensen zijn’ doen hier wonderen.

Na de verbouwing van een groter deel van de parkeergarage ontstond een winkel van 450 m2 en een sorteerruimte van 150 m2. Om een mooie aaneengesloten ruimte te krijgen werden de bergingen van de huurders van de flat verplaatst. De dichtgemaakte plint van het flatgebouw kreeg aan de straatkant een uitnodigende glazen winkelpui, waarna de hernieuwde inrichting met compartimenten, die dienst doen als winkeltjes voor een bepaald type goederen, er een kleurrijk en logisch geheel van maakte. Door de verbouwing kon deze milieuvriendelijke winkel het aantal werkervaringsplekken verdubbelen tot ten minste dertig. Ook heeft Emmaus Overvecht met zijn aantrekkelijke uitstraling een groter gevoel van veiligheid gegeven voor omwonenden en werd deze alternatieve winkel voor veel mensen een belangrijke sociale ontmoetingsplaats.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen