Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Energiedijken

Looptijd: van 1 september 2012 tot 30 juni 2015
energiedijken

Duurzaam dijkconcept versterkt Nederlandse positie op wereldkaart

De energiedijk is een innovatief Nederlands product, dat niet alleen dienst doet als waterkering, maar ook duurzame energie opwekt. Dat laatste gebeurt op twee manieren: de dijk wint enerzijds energie uit de getijdestroom via waterturbines (tidal energy) en anderzijds uit de overgang van zoet naar zout water (blue energy). In de kustprovincies worden al enkele energiedijken toegepast, zoals bij de Afsluitdijk, maar het hoeft niet bij Nederland te blijven want deze vinding is ook perfect geschikt voor deltagebieden elders op de wereld. Dit interessante economische vooruitzicht verhoogt de belangrijke internationale status die Nederland al heeft op het gebied van waterkering.

Om de energiedijk op grotere schaal, ook internationaal te gaan toepassen was een kwaliteitsslag nodig, waaraan Kansen voor West heeft bijgedragen. De nadruk lag daarbij op de methodologie, aangezien de fysieke omstandigheden per locatie verschillen, wat het aanbieden van een generiek instrumentarium onmogelijk maakt. Zowel op het gebied van energie-optimalisatie, minimaliseren van omgevingseffecten als beheer werden case studies uitgevoerd waarin de methodologie werd ontwikkeld en gevalideerd. Verder zijn vele communicatieve inspanningen verricht om de samenwerking tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en Rijkswaterstaat te versterken. Belangrijke instrumenten daarvoor waren het organiseren en/of een bijdrage leveren aan congressen, het houden van workshops en het opzetten van een nieuwsbrief en een website.

In dit project wrken de  Provincie Noord-Holland, Stichting TTC/Energy Valley, ECN/Deltares/EUR, Tocardo/REDstack en Strukton samen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen