Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Energierijk

Looptijd: van 1 januari 2008 tot 1 juli 2013
Energierijk

Energierijk versterkt de concurrentiekracht door in samenwerking met bedrijven, innovaties op het gebied van duurzame energie te ontwikkelen en de toepassing hiervan te stimuleren. Energierijk bestaat uit de bouw van een bio co-vergister (een apparaat waarmee energie opgewekt kan worden uit dierlijke mest en planten) die gebruikt kan worden op een boerderij.

De testlocatie is uniek door de koppeling van de co-vergister met een bio-ethanol installatie en een algenvijver waardoor meer energie uit de biomassa kan worden gehaald.

Deze combinatie zorgt voor het nuttig gebruik van restwarmte en andere afvalstoffen, de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en milieuvriendelijke productie van bio-ethanol, electriciteit, bio-olie en mogelijk zelfs veevoeder op basis van algenrestproducten.

Het project bestaat uit 5 kleinere onderzoeksprojecten. Dit zijn:
- co-vergisttechniek (verwerken dierlijk mest in een biogasinstallatie),
- ontwikkeling van bio-ethanol, algenproduktie als alternatief voor olie,
- omzetten van koolstofhoudende biomassa zoals gras naar olie en gas en
- de ontwikkeling van een zonneweide voor de toepassing van zonne-energie.

Samenwerking tussen : PPO, ASG, provincie Flevoland, Eneco New Energy, Zea Fuels, BBO & AMCBB en NWEA.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen