Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

ePatch

Looptijd: van 1 september 15 tot 1 juli 16
Plattegrond van de locatie van het project

De aanvrager is ontstaan uit een spin-off van de Universiteit Twente en houdt zich onder andere bezig met sensortechnologie en signaal verwerking. Hoofdpijn en nekklachten komen veelvuldig voor. Oorzaak van deze klachten is vaak een verkeerde lichaamshouding, waardoor spieren op een onjuiste manier worden belast en spanningshoofdpijn ontstaan. Met als gevolg dat hierdoor klachten optreden. Traditioneel worden deze klachten behandeld middels medicijnen. Daarnaast zijn er niet medicamenteuze behandelmethoden. Een veelbelovende techniek lijkt myofeedback, dat wil zeggen feedback voor de patiënt over de spanning in zijn of haar nekspieren. De theorie is dat regelmatige ontspanning van de spieren van belang is om spanningshoofdpijn te voorkomen. G.E. Voerman heeft in haar proefschrift (2006) beschreven dat myofeedback een doelmatige interventie kan zijn voor de behandeling van nek- en schouderklachten. Haar onderzoek laat bovendien zien dat myofeedback de klachten kan voorkomen.
Hoofddoelstelling van het overkoepelende project is om een slimme techniek te ontwikkelen waarmee gebruikers zelf de spierspanning kunnen monitoren met als gevolg dat zij een juiste bewegingstechniek aanleren waardoor de kans op recidive gereduceerd wordt en men minder gebruik hoeft te maken van de gezondheidszorg. Kortom: we willen een behandeling ontwikkelen die de klachten definitief doet verdwijnen, in plaats van de huidige symptoom bestrijding door medicijnen.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen