Nederland voorzitter van de Europese Unie
Nederland is de eerste zes maanden van dit jaar voorzitter van de Europese Unie. Veel van de vergaderingen vinden in ons land plaats. Daarom zijn op het Marine terrein in Amsterdam - vlak naast het Maritiem museum - speciale voorzieningen gestroffen om dat in goede banen te leiden. Een daarvan is de bouw van een tijdelijk gebouw. Dit gebouw gaat op 14 mei a.s. een aantal uren open voor het publiek.
Innovatief mobiel bouwwerk
In het Europagebouw vinden vrijwel dagelijks ambtelijke vergaderingen plaats. Het pand is een tijdelijk en mobiel bouwwerk van de Nederlandse firma Neptunus. De ingang bestaat uit 3D-geprinte materialen, naar ontwerp van DUS Architecten. Studio Edward van Vliet verzorgde de inrichting met ‘ontdekken’ als thema. Zo ontstond een link tussen innovatie en het historische karakter van het Scheepvaartmuseum met de schepen die vanaf de locatie de wereld in trokken.
Portretten en vitrinekasten met blauwwit porselein
Nederlandse kunst vertelt bezoekers van het Europagebouw iets over Nederland. Het portret staat daarbij centraal, samengevat onder de titel ‘Europe by People’. Zo hangen er portretten van onder meer vorsten en staatshoofden, kunstenaars, sporters, diplomaten, staatslieden en wetenschappers. En zijn er galerijen van Nederlandse fotografen, waaronder Koos Breukel, Erwin Olaf, Elie Uyttenbroek en Vivianne Sassen. Vitrinekasten tonen blauwwit porselein en oud en hedendaags glas, afkomstig uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Duurzaamheid in het Europagebouw
De opzet van het Europagebouw is zo duurzaam mogelijk. Met zonnepanelen op het dak, verwarming door warmtepompen en de inzet van langdurig werklozen die in het Europagebouw werkervaring opdoen. Kraanwaterpunten beperken het gebruik van waterflesjes en laten zien dat Nederlands kraanwater geschikt is als drinkwater.