Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Filminstituut EYE

Looptijd: van 1 maart 2011 tot 1 januari 2013
Filminstituur EYE

Sinds 2012 zit EYE in een nieuw, futuristisch ogend gebouw, dat met een pontje over het IJ bereikbaar is vanaf de achterkant van het Centraal Station. Het is de eerste grote culturele instelling in Amsterdam die de sprong over het IJ heeft gewaagd. Daarmee is het instituut een boegbeeld geworden voor de in ontwikkeling zijnde wijk Overhoeks aan de noordoever, terwijl Amsterdam er een belangrijke toeristische attractie heeft bijgekregen.

EYE huurt het gebouw, maar de inrichting was voor eigen rekening. Daarbij is veel geïnvesteerd in digitale concepten, zoals het Filmpanorama in het gratis toegankelijke deel. Daar kunnen bezoekers al zappend uiteenlopende filmfragmenten oproepen. Aan die verhuizing en de inrichting van het publieksgebouw heeft Kansen voor West een steentje bijgedragen, evenals aan de marketing- en communicatiestrategie waarmee EYE zichzelf overtuigend op de (internationale) kaart heeft gezet. Ook is een deel van de subsidie gebruikt voor het uitbouwen van relaties met nieuwe doelgroepen als de bewoners, bedrijven en instellingen uit Amsterdam-Noord.

In de kern draait het bij EYE allemaal om het bewaren en beheren van het Nederlandse filmerfgoed voor toekomstige generaties. Met zijn museale collectie van 40.000 films, 500.000 foto’s en ruim 40.000 affiches is dit instituut niet alleen een museum, maar ook een bioscoop, educatief centrum en archief.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen