Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Eyes & ears in the sky; preventieve opsporing met een geluidscamera en drone integratie

Looptijd: van 17 september 2017 tot 30 april 2019
Plattegrond van de locatie van het project

Dit project betreft de ontwikkeling van een nieuwe “vliegende geluidscamera”, een bijzonder innovatief systeem waarmee inspecties kunnen worden uitgevoerd aan grote, moeilijk toegankelijke technische installaties en waarmee zeer nauwkeurig afwijkingen en defecten kunnen worden opgespoord. Daarmee kunnen toekomstige problemen, lekkages en mogelijke calamiteiten worden voorkomen, het (predictive) onderhoud worden verbeterd en faalkosten worden verminderd.

Industriële installaties in de chemie, de petrochemie en de energiesector (windmolens) zijn vaak erg groot en op veel plaatsen moeilijk toegankelijk voor inspecties, met alle kosten van dien. Lekkages van gassen en giftige stoffen zijn soms erg moeilijk op te sporen met de traditionele inspecties en meettechnieken. Door te “luisteren” met een innovatieve, nieuwe geluidscamera zijn lekkages wel zeer nauwkeurig op te sporen, vergelijkbaar met het luisteren naar een lek in een fietsband. Het gaat hierbij om een geheel nieuwe techniek, waardoor asset owners op een heel nieuwe, aanvullende manier naar hun dure installaties kunnen kijken en heel nieuwe, gedetailleerde en waardevolle informatie daarover kunnen krijgen.

Dit project is een samenwerking van twee MKB-bedrijven, Sorama, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het meten en visualiseren van geluid en trillingen, en Avular, dat gespecialiseerd is in het integreren van sensortechniek op mobiele platforms als drones. Zij ontwikkelen een slimme, geïntegreerde inspectie oplossing, bestaande uit een zeer precieze mobiele geluidscamera die te gebruiken in combinatie met een drone met zeer nauwkeurige plaatsbepaling. Hiermee kunnen tot op de millimeter nauwkeurig geluidsprofielen worden gemaakt van allerlei technische installaties, zelfs op moeilijk toegankelijke plaatsen en hoogtes. Aan de hand van deze geluidsprofielen kunnen afwijkingen, zoals lekkages van gassen of utilities, ongewenste trillingen, slijtage van bewegende delen e.d. in kaart worden gebracht en zelf toekomstig falen van bepaalde onderdelen worden voorspeld. Hiermee kan inspectie, predictive maintenance en veiligheid sterk worden verbeterd, terwijl operationele kosten van grote en dure installaties en apparatuur sterk worden gereduceerd.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen