Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

FAST Forward

Looptijd: van 1 juni 2020 tot 28 februari 2021
DAB Fast Forward

Biobased fermentatieve productie van brandstoffen en fijnchemicaliën is vaak duurder dan het fossiele alternatief. Dat komt doordat de fermentatieve productiesnelheid laag is en het product sterk verdund is in water, wat aanzienlijke zuiveringsinspanningen nodig maakt. Een spin-out van de TU-Delft, Delft Advanced Biorenewables ( DAB) ontwikkelde een eigen bioreactorconcept (FAST) dat continue productie en scheiding in één vat mogelijk maakt. FAST verhoogt de productie en verlaagt de productiekosten tot 50%. Het directe doel van DAB is om FAST te testen op twee processen en om de prestatieverbetering ervan te valideren.

Prestatieverbetering zal worden getest in twee pilotruns die gepland staan voor 2020. Het doel is enerzijds om de positie van DAB te versterken en anderzijds om aan te tonen dat het proces financieel haalbaar is.
Waarschijnlijk worden de stoffen butanol en vanilline (getest in wk 10 2020) volledig getest binnen FAST pilot-systeem. De resultaten van de pilot-runs zullen worden gebruikt om financiering te verkrijgen om op te schalen naar het demonstratieniveau en om snel kleine productievolumes op te starten.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen