Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

FEE-U, Fonds Energietransitie EFRO Utrecht

Looptijd: van 1 januari 2013 tot 30 november 2016
FEE-U

Revolverend fonds pompt geld rond in innoverend MKB

De gemeente Utrecht ondersteunt vanuit het programma ‘Utrechtse Energie!’ bedrijven en organisaties in de stad om slimme energiemaatregelen te treffen, waarbij de energietransitie voorop staat. Daarmee wordt gestimuleerd, dat er minder fossiele brandstoffen als gas, kolen en olie worden gebruikt en meer energiebronnen als onder meer zonne- en windenergie. Fee-U was als revolverend fonds opgezet om projecten te ondersteunen, die met hun specifiek innovatieve concepten de energietransitie omarmden en die hun financiering niet rond konden krijgen. Kansen voor West en de gemeente Utrecht droegen aan dit fonds bij.
Een revolverend investeringsfonds wil zeggen, dat risicodragend kapitaal wordt verstrekt aan in dit geval MKB-bedrijven en samenwerkingsprojecten. Daarbij ging het om een lening, een garantstelling of participatie. Op enig moment vloeit dit geld weer terug in het fonds, waarna het in principe vrij besteedbaar is voor nieuwe projecten.

In ieder gefinancierd project werd nooit meer dan 50% EFRO-geld geïnvesteerd van het totaal benodigde bedrag. Een van de gefinancierde projecten was een omvangrijke renovatie van een oude monumentale fabriek, waar innovatieve energiebesparende maatregelen werden uitgevoerd. Bij de meeste gehonoreerde projecten ging het om een lening. Een voorbeeld van participatie was het kopen van FEE-U aandelen om de verdere productontwikkeling mogelijk te maken van energiezuinige verwarmde terras- en kerkbankkussens.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen