Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Femiscope voor zelfonderzoek

Looptijd: van 2 september 2016 tot 31 augustus 2018
Plattegrond van de locatie van het project

TeleMedicine is een belangrijke ontwikkeling binnen e-Health. TeleMedicine is het op afstand verlenen van zorgdiensten door gebruik te maken van informatie en communicatietechnologie (ICT). Door inzet van TeleMedische diensten in het zorgproces kan een hoge mate van efficiency, zorgkwaliteit en een reductie van de zorgkosten worden bereikt. TeleGynaecologie bestaat nog niet als TeleMedicine dienst.

Met dit MIT R&D project willen de partners een nieuw Femiscope totaalconcept voor zelfonderzoek ontwikkelen. Het Femiscope totaal concept bestaat uit een innovatief speculum, een communicatie unit en een app voor begeleiding van de vrouwen en duiding van de beelden. Met de nieuwe Femiscope voor zelfonderzoek:
a) kunnen vrouwen zélf bepalen wat het exacte moment van vruchtbaarheid is, uitstrijkjes maken en controleren of het spiraaltje nog op de goede plek zit. Dit zijn handelingen die nu door huisartsen gedaan worden;
b) kunnen huisartsen en doktersassistenten deze inzetten bij alle handelingen waar normaliter een speculum gebruikt wordt. De huisarts kan praktijkassistenten handelingen over laten nemen voor het vaststellen van het moment van vruchtbaarheid, bij het maken van uitstrijkjes maken en bij controle van spiraaltjes. De huisarts kan de beelden op afstand controleren. Hierdoor kan de huisartsenpraktijk efficiënter georganiseerd worden.

De nieuwe Femiscope voor zelfonderzoek vormt één van de pijlers voor nieuw te ontwikkelen TeleGynaecologie diensten binnen TeleMedicine. Door het uitvoeren van gebruikerstesten met vrouwen in samenwerking met huisartsen, gynaecologen en fertiliteitsklinieken worden randvoorwaarden onderzocht voor:
a) Verkorten van het fertiliteitstraject voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen in samenwerking tussen specialisten en huisartsen;
b) Inzet van de Femiscope voor zelfonderzoek voor detectie en het volgen van de ontwikkeling van baarmoederhalskanker;
c) Inzet van de Femiscope voor zelfonderzoek voor detectie van SOAs en infectieziekten;
d) Aanbieden van Telemedicine diensten gericht op TeleGynaecologie.

Het project sluit aan bij het innovatieprogramma van de Topsector Life Sciences & Health en dan vooral bij onderdeel 5.2 diensten en producten. De projectresultaten leveren:
• Medtech: medische- en gezonheidstechnologische innovaties die ook in de thuis- en leefcontext toegepast kunnen worden;
• Nieuwe services: innovatieve diagnostische interventieconcepten.

Het project bestaat uit een crossover tussen de Topsector Life Sciences and Health en de Topsector High Tech Systems en materialen (maakindustrie, elektronica en ICT). De projectperiode loopt van 2.9.2016 tot 31.12.2017.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen