Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

FIXbrigade ter bestrijding van energiearmoede

Looptijd: van 2 mei 2022 tot 31 december 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Jungle Amsterdam heeft sinds drie jaar een project opgezet, genaamd FIXbrigade. De FIXbrigade komt bij bewoners die in (energie)armoede leven thuis om daar het huis beter te isoleren, door het uitvoeren van de kleine isolatie maatregelen. Daarnaast wordt ook de CV installatie waterzijdig ingeregeld, worden er zo nodig infraroodfoto’s gemaakt in de winter en wordt indien daar aanleiding toe is, het binnenklimaat in kaart gebracht. Bij al deze onderdelen worden de bewoners meegenomen en krijgen zij advies op maat over wat zij zelf nog extra kunnen doen om energie te besparen, de energierekening te verlagen en het binnenklimaat te verbeteren.
Aan de FIXbrigade is ook een leertraject verbonden, waarbij met name jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid tot fixer. Deze leerlingen krijgen een brede praktijkopleiding waarbij zij naast gereedschapsgebruik, ook praktijkervaring opdoen met timmerwerk, loodgieterswerk, elektra, CV techniek, e.d. Het doel is om hiermee mensen op te leiden die het gat op de arbeidsmarkt kunnen vullen dat bestaat binnen de energietransitie.
De FIXbrigade die in Oost is gestart als pilot, is zeer succesvol en Jungle kan op het moment de vraag eigenlijk niet meer aan. Reden te over dus om dit project verder te professionaliseren en ook in andere gebieden, waar energiearmoede speelt, op te zetten.
Doel van deze aanvraag is dan ook om de FIXbrigade van Jungle Amsterdam verder te professionaliseren en nieuwe FIXbrigades op te zetten in andere delen van Amsterdam waar energiearmoede speelt, zodat er meer fixteams aan de slag kunnen en dus meer bewoners ook in andere delen van Amsterdam kunnen worden geholpen, maar ook dat er meer leerlingen kunnen worden opgeleid.
Er zullen twee FIXbrigades opgezet worden in Amsterdam Noord en Amsterdam Nieuw West. Het model zoals dat ontwikkeld is door Jungle Amsterdam in Oost, zal hiervoor als voorbeeld dienen.
Het uiteindelijke doel zal zijn, minder mensen in (energie)armoede, minder energieverbruik, minder CO2 uitstoot, meer jongeren die perspectief hebben op werk en tot slot meer arbeidskrachten om te helpen bij de energietransitie.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen