Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Flexigas. Towards a smart biogas grid...

Looptijd: van 20 oktober 2009 tot 31 december 2014

Flexigas betreft de realisering van een smart biogas grid. Dit biogasnet moet de afzetmogelijkheden van biogas vergroten en de marktpositie van Nederlandse bedrijven in de biogaskolom (biogasproducten, leveranciers, fabrikanten en netwerkbeheerders) verbeteren. Het consortium wil verschillende technologieën ontwikkelen en op de markt brengen: 1. compacte vergisters voor zeer kleinschalige toepassing; 2. kleinschalige en goedkope opwerkingstechnologie om de verbrandingswaarde van biogas te verhogen; 3. een installatie voor CO2 winning, om CO2 die vrijkomt bij opwerking te kunnen hergebruiken; 4. biogas transportcontainers om biogas ook kosteneffectief over de weg te kunnen vervoeren; 5. een verwarmingstoestel op biogas, dat veilig en met voldoende comfort warmte opwekt; 6. een keten-simulatie-model waarmee de haalbaarheid van nieuwe technologieën vooraf kan worden doorgerekend; 7. een intelligent biogas grid dat productie en afzet van biogas optimaal op elkaar afstemt. Dit alles moet leiden tot nieuwe productmarktcombinaties in Noord-Nederland.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen