Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Flexines

Looptijd: van 6 mei 2008 tot 1 juli 2012

Het project is het eerste grote project dat plaatsvindt binnen RenQi, een samenwerkingsverband tussen Gasunie Engineering en Technology, TNO-ICT en de Hanzehogeschool Groningen. Binnen Flexines wordt onderzoek gedaan naar een lokaal energiemanagementsysteem dat op een generieke wijze de koppeling verzorgt tussen de eisen van de gebruiker, de lokaal aangesloten apparatuur (voor gebruik, opslag of productie van energie) en de openbare energienetten. Flexines zal hiervoor een toepassing realiseren. De toepassing is gericht op de energiegebruiker met een duurzame energiehuishouding, zowel binnen woon-, werk- en/of recreatieomgeving. De toepassing wordt opgebouwd rondom een intelligent energiemanagementsysteem (energiehub), dat op lokaal niveau energieaanbod en energievraag afstemt door apparaten met elkaar te laten communiceren. Energiestromen kunnen efficiënt en economisch optimaal bestuurd worden.   Het doel van het project is om een ‘proof of principle’ te ontwikkelen waarbij toepassingen, kritische succesfactoren en toekomstige mogelijkheden onderzocht zijn. Om de doelstellingen te realiseren zullen resultaten, protocollen, en verkregen inzichten gepresenteerd en gepubliceerd worden op bijeenkomsten en tijdschriften gericht op het MKB, het bedrijfsleven en de wetenschappelijke wereld.   Opgedane kennis zal worden verankerd binnen de kennisinstellingen door onder andere aanpassingen in curricula en vervolgonderzoek.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen