Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Flying Bud Inspector

Looptijd: van 1 oktober 2017 tot 30 september 2019
Plattegrond van de locatie van het project

Aanvragers zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is om een bloembed te monitoren met visiontechnieken en uiteindelijk een automatische voorspelling te doen van de bloemenproductie over enkele dagen. Wereldwijd is er echter geen systeem beschikbaar dat hierin kan voorzien. Zodoende slaan Jamafa en Control Digit de handen ineen voor de ontwikkeling van de “Flying Bud Inspector”.

Het consortium wil de markt bedienen met een intelligent oogstvoorspellingsysteem voor snijbloemen (rozen). Hiertoe beoogt men de ontwikkeling van een camerasysteem wat gedragen kan worden door een drone. Het werkingsprincipe zal berusten op softwarematige intelligentie i.c.m. beeldherkenning om de knoppen van snijbloemen te herkennen en op basis van relevante parameters (zoals weersvoorspelling, bevochtigingsgraad en groeicurve) te kunnen voorspellen hoeveel knoppen over drie dagen gereed zijn voor verkoop. Doelstelling is met behulp van dit systeem de onzekerheid tussen oogstvoorspelling en daadwerkelijke oogst te reduceren van +/- 20% naar +/- 5%.

Beide partijen hebben uitgebreide ervaring met op vision-technology gebaseerde systemen. Voor Control Digit is het de core business, voor Jamafa is het de go-to technologie in hun gamma aan sorteermachines. Beide ondernemers kennen als geen ander de sterke en zwakke kanten van vision, waardoor dit samenwerkingsverband uitermate geschikt is voor het uitvoeren van dit project.

Jamafa en Control Digit willen hun nieuwe systeem als een webservice gaan aanbieden. Telers kopen een startset, bestaande uit een sensorsuite voor het meten van de omgeving (onder meer temperatuur, CO2, relatieve luchtvochtigheid, lichtintensiteit, daglengte) en uit een drone en camera. De camerabeelden kunnen dan door telers geüpload worden in het portal van Jamafa en Control Digit, alwaar de beelden geanalyseerd, verrijkt (met bv. weersvoorspellingen) en geïnterpreteerd worden. Vanuit het portal wordt vervolgens een oogstvoorspelling geleverd. De samenwerkingspartners voorzien de toegang tot hun systeem op abonnementsbasis in te richten. De hoogte van de abonnementen zal afhangen van de resultaten van het project. In het project bepaalt men de potentiële extra inkomsten voor telers als gevolg van de verbeterde oogst, de partners zullen de abonnementshoogte relateren aan de verwachte extra opbrengsten door daar een percentage voor te kiezen, waarschijnlijk tussen de 5-10% afhankelijk van de betrouwbaarheid.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen