Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Focus op kansen

Looptijd: van 4 november 2013 tot 16 april 2015

Gemeente Vlagtwedde ontvangt vanuit het ESF een subsidie om verschillende groepen werkzoekenden in de gemeente te ondersteunen en extra te hulp te bieden bij het vinden van een baan. Vooral oudere werkzoekenden (55-plus), werkzoekenden zonder uitkering (NUO) of mensen die gedeeltelijk arbeidsgeschikt zijn. Vlagtwedde heeft de 1-2-3-methode ontwikkeld waarbij de werkzoekenden intensief worden begeleid. Gemeente Vlagtwedde voert de re-integratie zelf uit, zonder de tussenkomst van re-integratiebedrijven. Daardoor zijn er geen onnodige stappen in het proces en is de werkzoekende maximaal in beeld. De re-integratie kenmerkt zich door een combinatie van een werkplek onder persoonlijke begeleiding van een werkcoach. Ook zullen de cliënten sollicitatietrainingen volgen, bestaande uit onder andere het oefenen van gesprekstechnieken en rollenspellen met acteurs. De werkplek is bij een werkgever of een tijdelijk gecreëerde werkplek in een van de werkprojecten van gemeente Vlagtwedde. De werkplek is een vorm van diagnose om de werkzoekende echt te leren kennen en vervolgens de werkzoekende met een goed en eerlijk verhaal aan te bieden bij potentiële werkgevers. In een periode van 18 maanden wil gemeente Vlagtwedde 100 werkzoekenden zonder uitkering, 40 werkzoekenden van 55 jaar of ouder en 10 gedeeltelijk arbeidsgeschikten helpen hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Als betaald werk nog niet haalbaar is dan wordt gestreefd naar wat maximaal haalbaar is, zoals ondersteuning naar meedoen in de maatschappij en voorbereid zijn op mogelijk werk.

Wist je dat?

Voor de periode 2014-2020 is € 507 miljoen beschikbaar. Hiermee wordt de arbeidstoeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en de duurzame arbeidsinzet van werkenden bevorderd.

Gemeenten gebruiken ESF subsidie voor het terugdringen van jeugdwerkloosheid en de arbeidsinpassing van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zoals mensen met een arbeidsbeperking, werkzoekende 50-plussers, mensen zonder werk of uitkering waaronder (laagopgeleide) vrouwen en gedetineerden.

Dit betekent dat binnen de projecten aandacht wordt besteed aan het creëren van gelijke kansen voor personen die door bepaalde kenmerken, zoals bijvoorbeeld geslacht, ras, leeftijd of seksuele gerichtheid, een (extra) achterstand hebben op de arbeidsmarkt.

Leerlingen van deze scholen, die in aanvulling op het regulier onderwijs ondersteuning nodig hebben of die na het verlaten van de school begeleiding nodig hebben bij het vinden van een baan, worden hiermee geholpen.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen