Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

FODAMED - Disruptief fotonisch platform voor datacom en medische diagnostiek

Looptijd: van 1 januari 2018 tot 31 december 2019
Plattegrond van de locatie van het project

De inzet van fotonica neemt wereldwijd een steeds grotere plaats in als uitbreiding op, of ter vervanging van elektronische toepassingen. De behoefte aan het oversturen van gegevens is de laatste jaren enorm toegenomen. De huidige fysieke dataverbindingen worden zwaar belast door de komst van het internet en het Internet of Things, waardoor computers, machines, auto’s en andere apparaten mondiaal met elkaar verbonden zijn, de opmars van smartphones en andere mobiele apparaten, en het aanbod van nieuwe data-intensieve diensten als opslag in de cloud, 4K streaming video, en de groei van Virtual Reality toepassingen. Datacommunicatie per glasvezel heeft een enorme capaciteit, die tot voor kort enkel nodig was als ‘snelweg’ tussen de hoofdschakelstations in het wereldwijde datatransmissie netwerk (inter-datacenter). De vraag is echter dusdanig toegenomen dat ook binnen datacentra zelf met hoge capaciteit glasvezel verbindingen gewerkt moet worden (intra-datacenter). Maar ook in de medische diagnostiek, metrologie en maintenance neemt de fotonica een vlucht.
Binnen het FODAMED project ontwikkelen partners VTEC Lasers & Sensors en SMART Photonics een nieuw productieplatform en nieuwe productcomponenten die essentieel zijn voor moderne, hoge snelheid optische communicatieapparatuur, nieuwe medische diagnostiek, geavanceerde metrologie en State-of-the-Art remote maintenance. Meer specifiek zal er gewerkt worden aan een 1310nm Multi Project Wafer platform, actieve en passieve bouwblokken voor bv DFB en multiplexers.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen