Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Food Pro.tec.ts

Looptijd: van 1 juli 2016 tot 31 december 2020

Food Pro·tec·ts is ontwikkeld om technologische innovatie van hoogste kwaliteit naar het hart van het Duitse en Nederlandse bedrijfsleven te kunnen brengen. Hiervoor worden ondernemers uit de regionale agri- en foodsector voor verschillende technologische innovatieclusters uitgenodigd. In de clusters kunnen zij van innovatie-deskundigen leren hoe nieuwe technologieën kunnen worden ontwikkeld en gebruikt.

De nieuwe technologieën die uit dit project gaan resulteren zijn precisiewerk: ze zijn enerzijds perfect afgestemd op de belangen van vooral MKBers uit de regio, anderzijds zorgen zij ervoor dat de Duits-Nederlandse grensregio de concurrentiepositie in vergelijking met andere agrifood-regios in de hele wereld verder kan versterken. Daar komt nog eens bij, dat het project wil bijdragen aan de transitie van de hele sector i.v.m. de eisen van de moderne maatschappij: de productie van voedingsmiddelen moet gebaseerd zijn op duurzaamheid, regionaliteit en kwaliteit.

Het project heeft een looptijd van vier jaar. De in totaal 22 projectpartners zijn in acht verschillende innovatieclusters georganiseerd en beschikken er over een budget van bijna 10 miljoen euro. Inhoudelijk heeft het project de volgende thematische speerpunten:

- het verbeteren van de consumentenbescherming en –voorlichting
- het verminderen van water- en voedingsverspilling binnen de productie
- het vergroten van diergezondheid en –welzijn
- het opsporen van nieuwe mogelijkheden om uit biomassa nieuwe producten van hoge kwaliteit te maken.

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen