Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Foodsquad Opens Doors

Looptijd: van 1 maart 2016 tot 31 mei 2019

 

Kom kijken, proeven en beleven, zet je zintuigen op scherp in het ZiN Inspiratielab!

TIJDENS HET WEEKEND VAN DE WETENSCHAP - OPEN DAG 6 OKTOBER

Tijdens het Weekend van de Wetenschap is iedereen van harte welkom op zaterdag 6 oktober tussen 10.00 en 14.00 uur  voor een verrassend bezoek (gratis) aan het bijzondere ZiN Inspiratielab. ZiN is te vinden aan de Kennedylaan 3, Veghel. Als je voor de Sligro-winkel staat, zie je rechts de ingang van ZiN.

Tijdens het bezoek is er gelegenheid om een rondleiding mee te maken door het ZiN Inspiratielab. Deze rondleiding geeft je een goed idee van wat je in ZiN zou kunnen leren als je de baas of (chef)kok bent in een horecazaak. Let goed op, want je kunt meedoen aan een quiz en mooie prijzen winnen. De rondleidingen starten elk half uur vanaf 10.00 uur tot 14.00 uur.

Na de rondleiding kun je in het kooktheater een kookshow meemaken waarin je ziet hoe je een bord heel verschillend kunt opmaken. Ontdek het effect van vormen en kleuren.  
Of doe je de proeftest om zoveel mogelijk smaken en geuren te herkennen. Weet jij wat je eet met een blinddoek op?
Als je creatief bent, ga dan aan de slag en mix je eigen cocktail. Zonder alcohol maar als echte smaakbom voor jouw volgende feestje.
Je ouders, verzorgers hoeven zich niet te vervelen: zij leren hoe je een geweldige thee-cocktail maakt.
Wil je meer weten over trends en ontwikkelingen in de wereld van voeding en uit-eten-gaan? Verover dan een plekje in het auditorium.   

Foodsquad is een team van organisaties dat nieuwe ideeën ontwikkelt op het gebied van voeding, leefstijl en gezondheid. Horeca groothandel Sligro maakt deel uit van dat team. Het heeft in Veghel een ZiN Inspiratielab ingericht waar trainingen en masterclasses gehouden worden voor bedrijfsleiders, de keukenbrigade, obers en serveersters van restaurants en eetcafés.

De zintuigen lopen als een rode draad door het ZiN-programma. Immers, indrukken die we opdoen via de mond, ogen, neus, handen en oren bepalen samen hoe lekker we iets vinden. Om foodprofessionals nog beter te laten worden in hun vak is het belangrijk te weten hoe de zintuigen werken. En wat er nodig is voor een positieve indruk. Koks leren dit door creatief te zijn in de keuken en steeds andere smaakcombinaties te testen.

In de wetenschap groeit inzicht hierover door onderzoek naar het gedrag van etende mensen en de werking van het brein te bestuderen. Er zijn biologische mechanismen die bepalen hoeveel we eten, zoals het honger- en verzadigingssignaal. We kennen twee soorten verzadiging: fysiek - je maag zit letterlijk vol- en sensorisch. dit laatste zorgt ervoor dat we graag verschillende smaken proeven. Na veel hartigs, zoals bij de avondmaaltijd, willen we graag iets zoets. Variatie gaat niet alleen om smaak, maar ook om andere kenmerken zoals textuur of kleur. Daarom zitten er in een zak M&M's verschillende kleuren, een truc van de producent om ons meer te laten eten.

 

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen