Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

For Your Eyes Only

Looptijd: van 18 maart 2009 tot 1 augustus 2013

Het gaat hier om een internationaal samenwerkingsproject waarbij AMO Groningen B.V. samen met de afdeling oogheelkunde van het UMCG en een Ierse universiteit een nieuwe lens ontwikkelen. AMO Groningen B.V. is onderdeel van de Abbott Medical Optics Group, een multinational met als hoofdvestiging de Verenigde Staten. Het doel is een ontwerp- en productiemethode te ontwikkelen voor een kunstmatige staarlens die de natuurlijke optische afwijkingen van ieder oog afzonderlijk compenseert. Dit moet de patiënt na een staaroperatie waarbij de lens wordt geïmplanteerd een optimaal gezichtsvermogen geven.   Het project bestaat uit 4 fasen: 1)      Oog karakterisatie onderzoek (Ierse universiteit) 2)      Individuele lens ontwerp methode (AMO Groningen B.V.) 3)      Klinisch onderzoek (UMCG) 4)      (Voorbereiding van) toegepast klinisch onderzoek (AMO Groningen B.V.)   De kosten van de Ierse partner (National University of Ireland, Galway), merendeels beperkt tot fase 1, zitten niet in dit project.   In het project wordt onderzocht hoe per patiënt de afwijkingen gemeten en vastgelegd kunnen worden. Er wordt een ontwerpmethode ontwikkeld waarmee op basis van de gemeten waarden de compenserende lensparameters berekend kunnen worden. Hierna wordt een productiemethode ontwikkeld waarmee de lenzen individueel vervaardigd, getest en goedgekeurd worden. De procedure om tot een individuele lens te komen is wezenlijk anders dan de huidige methode om lenzen in serie en op voorraad te produceren.  

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen