Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

FreshWaterMill 2.0 voor grootschalige waterontzilting op wind- en zonne-energie

Looptijd: van 1 september 2016 tot 31 augustus 2018
Plattegrond van de locatie van het project

Het ontwikkelen van een duurzaam en economisch ontziltingssysteem voor de (sub)tropen met een reverse osmosis systeem waarbij de energie geleverd wordt door een combinatie van een 3-bladerige hydraulische windmolen en een PV zonne-installatie. Tevens wordt hiermee de mogelijkheid ontwikkeld zonder de steun van een vaak ontbrekend elektriciteitsnet dit als autonoom systeem neer te zetten. Hiervoor wordt een micro-grid ontwikkeld dat zowel door de windmolen als de PV installatie wordt gevoed en onderhouden door batterijen.
De toepassing is gericht op (sub)tropische locaties, waar een dringende behoefte aan veilig water en elektriciteit is.
Binnen dit innovatieproject wordt een 3-bladerige hydraulische windmolen ontwikkeld en getest, die de reverse osmosis hydraulisch aandrijft en wordt een booster systeem van de reverse osmosis ontwikkeld, die door een mini-grid elektrisch wordt aangedreven. Een zonne-installatie wordt gedimensioneerd om met een minimum aan batterijcapaciteit een economisch maximaal resultaat te verkrijgen om grotendeels door het hele jaar hiermee water te kunnen produceren.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie.

raak geïnspireerd bekijk de fondsen