Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

From PET waste to sustainable polyester specialties

Looptijd: van 20 juli 2018 tot 30 juni 2021
Plattegrond van de locatie van het project

Doel van dit project is het chemisch recyclen van verschillende afval polyester feedstocks in een pilot-plant installatie met een innovatieve procesvoering om te komen tot 100% schoon en gerecycled materiaal met nagenoeg dezelfde kwaliteiten en eigenschappen als virgin polyester. Het gedepolymeriseerde, gezuiverde en ontkleurde materiaal, welke bijgemengd kan worden met vigin PET als ook rPET uit mechanische recycling en eventueel biobased monomeren, zal door de consortiumpartners gebruikt worden als grondstof voor de productie van polyesterspecialiteiten voor specifieke doelmarkten. In dit EFRO Valorisatieproject wordt een noodzakelijk inzicht gekregen in de werking van de technologie voor continu procesvoering op een pilot productieschaal van 20 kg/uur. Er zullen meerdere feedstocks in de pilot-plant installatie getest worden op de mogelijkheid van het chemisch recyclen per type. Het project resulteert in het ontwerp van een opschaalbare installatie voor chemisch recyclen. Deze toekomstige installatie zal een grote bijdrage leveren aan het komen tot een volledige circulaire keten-oplossing, en biedt zo een oplossing voor de huidige moeilijk te recyclen polyester afvallen en de afhankelijkheid van virgin materiaal in de keten verder verlaagd wordt.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen