Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Future logistics: Een proeftuin voor high-tech service logistiek

Looptijd: van 1 juli 2019 tot 30 juni 2022
Plattegrond van de locatie van het project

De markt binnen de logistieke sector kenmerkt zich door toegenomen dynamiek en volatiliteit na de crisis en recessie die de afgelopen jaren in zijn greep heeft gehouden. Met de terugkeer van volumes komt niet automatisch prijsherstel tot stand, Rendementen zijn dus sterk afhankelijk van de operationele efficiency van de inzet van mensen en middelen. Naast de efficiëntieslag is de innovatie noodzakelijk om te komen tot nieuwe business en verdienmodellen. In andere sectoren zijn al grote slagen gemaakt in ontwikkeling van robotica, slimme productiemiddelen en software. Er is in de logistieke sector behoefte aan een proeftuin faciliteit, waar deze nieuwe technologisch principes kunnen worden doorontwikkeld om een grote stap te kunnen maken binnen de logistieke sector.
DSV heeft als initiatiefnemer een start gemaakt door een locatie beschikbaar te stellen voor deze proeftuin en een consortium te vormen waarmee een eerste stap gezet kan worden die de basis zal vormen voor de vooruitgang van de logistieke sector. Binnen de proeftuin ligt de focus op een drietal aspecten:
• Het opzetten van een validatieomgeving voor technologieontwikkeling voor de logistieke sector;
• Het opzetten van een netwerk voor systeemontwikkeling en samenwerking om te komen tot complete ketenontwikkeling en nieuwe businessmodellen;
• Het bieden van mogelijkheden tot kennisontwikkeling en -deling binnen de sector om hiermee de knelpunten op het gebied van human capital op te lossen. Dit heeft de vorm van open workshops voor geïnteresseerden en een start up programma om hiermee de ontwikkeling van nieuwe technologische oplossingen binnen de logistieke sector te bevorderen.
Door hoogstaande technologie samen te brengen met logistieke expertise en een platform te creëren voor de ontwikkeling van nieuwe technieken en businessmodellen is DSV ervan overtuigd de logistieke sector in Zuid-Nederland op de kaart te zetten en internationale voorloper te worden.

Binnen het project worden de volgende experimentele ontwikkelingen gevalideerd:
1. Service logistiek: Decentrale (productie)technieken ter voorkoming van hoge voorraad lasten en verhogen van added value, ondersteund door TU Eindhoven
a) DSV/Visual First: Additive manufacturing - 3D design, modelling & printing;
2. Warehouse Robotisering van A tot Z , ontwikkeling van mobiele robotica voor order picking, ondersteund door Avans
a) Smart Robotics BV: Robotics t.b.v. product handling & interactieve interfacing
b) EPHI BV: Product handling
c) F3-Design BV: AGV integratie;
3. Optimaal voorraadbeheer in complexe logistieke ketens, ondersteund door TU Eindhoven
a) DSV: Ontwikkeling businesscases/ketenontwikkeling.
b) Chainstock: Ontwikkeling voorraadoptimalisatie tool voor complexe procesketens;
4. Human capital tools, ondersteund door Avans:
a) DSV: AR/VR ter ondersteuning van medewerkers (training faciliteiten);
b) Start up programma/workshops.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen