Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Geautomatiseerd MZI-systeem

Looptijd: van 1 maart 2013 tot 1 december 2015

Het betreft de ontwikkeling van een verbeterde Mosselzaad-invanginstallatie (MZI). De bedoeling was om de inzaai van mosselzaad verder te automatiseren. Door middel van een jetpomp kon dit ook kostprijsinteressant worden gedaan. Het resultaat zorgt ervoor dat het werk veel minder zwaar is, met name in de koude voorjaarscondities, waardoor het proces kan worden versneld. Verder gaan er bij het verbeterde systeem veel minder mosselen kapot, geschat wordt maximaal 10%, waar dat eerst 30% - 50% was. De totale installatie heeft wel een hoge kostprijs en zou daarom moeilijker te verkopen zijn, wel worden er mogelijkheden gezien om losse modules van het systeem economisch rendabel te verkopen.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen