Gezuiverd stedelijk afvalwater goed alternatief in de tuinbouw
In de gemeente Midden-Delfland werkt het consortium ‘Delft Blue Water’ (DBW) aan een duurzaam en innovatief alternatief voor de zoetwatervoorziening in Delfland. De inzet is hergebruik van gezuiverd stedelijk water (effluent) voor zowel de omgeving (oppervlaktewater) als de glastuinbouw (gietwater). Het gaat om water dat anders zo in de Noordzee zou worden geloosd. Door hergebruik kan het gezuiverde water de sloten en vaarten bij droogte op peil houden en kan het zoete water worden gebruikt om een langzame, ongewenste verzilting door het stijgen van de zeespiegel tegen te gaan. Brijnlozingen in de ondergrond kunnen dan achterwege blijven. Kansen voor West ondersteunde Delft Blue Water al in een project waarbij de haalbaarheid van innovatieve zuiveringstechnieken voor de tuinbouw werd aangetoond (het project ‘Tomaten op afvalwater’). Vervolgens ging een Europese bijdrage naar dit project, waarin de (praktische) mogelijkheden van het leveren van gietwater aan tuinders werden onderzocht.
Het project heeft aangetoond dat gezuiverd afvalwater geschikt is voor ferti-irrigatie in de glastuinbouw. Hiermee is voor de glastuinbouwers een duurzame zoetwaterbron beschikbaar gekomen. Daarbij is aangetoond dat de belangrijkste stakeholders onder de tuinders achter deze innovatieve toepassing staan. Ook voor de concurrentiepositie op lange termijn is deze nieuwe zoetwaterbron gunstig, omdat mag worden verwacht dat de huidige onttrekking van grondwater op termijn niet meer door de Nederlandse overheid zal worden gedoogd.
Samenwerking tussen : Hoogheemraadschap van Delfland, Delfluent Services, Evides Industriewater, TU Delft en Rossmark Waterbehandeling B.V.