Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Gietwater op maat

Looptijd: van 1 maart 2011 tot 31 december 2014
Gietwater op maat

Gezuiverd stedelijk afvalwater goed alternatief in de tuinbouw

In de gemeente Midden-Delfland werkt het consortium ‘Delft Blue Water’ (DBW) aan een duurzaam en innovatief alternatief voor de zoetwatervoorziening in Delfland. De inzet is hergebruik van gezuiverd stedelijk water (effluent) voor zowel de omgeving (oppervlaktewater) als de glastuinbouw (gietwater). Het gaat om water dat anders zo in de Noordzee zou worden geloosd. Door hergebruik kan het gezuiverde water de sloten en vaarten bij droogte op peil houden en kan het zoete water worden gebruikt om een langzame, ongewenste verzilting door het stijgen van de zeespiegel tegen te gaan. Brijnlozingen in de ondergrond kunnen dan achterwege blijven. Kansen voor West ondersteunde Delft Blue Water al in een project waarbij de haalbaarheid van innovatieve zuiveringstechnieken voor de tuinbouw werd aangetoond (het project ‘Tomaten op afvalwater’). Vervolgens ging een Europese bijdrage naar dit project, waarin de (praktische) mogelijkheden van het leveren van gietwater aan tuinders werden onderzocht.

Het project heeft aangetoond dat gezuiverd afvalwater geschikt is voor ferti-irrigatie in de glastuinbouw. Hiermee is voor de glastuinbouwers een duurzame zoetwaterbron beschikbaar gekomen. Daarbij is aangetoond dat de belangrijkste stakeholders onder de tuinders achter deze innovatieve toepassing staan. Ook voor de concurrentiepositie op lange termijn is deze nieuwe zoetwaterbron gunstig, omdat mag worden verwacht dat de huidige onttrekking van grondwater op termijn niet meer door de Nederlandse overheid zal worden gedoogd.

Samenwerking tussen : Hoogheemraadschap van Delfland, Delfluent Services, Evides Industriewater, TU Delft en Rossmark Waterbehandeling B.V.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen