Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Glasaal Volendam

Looptijd: van 1 september 2009 tot 31 augustus 2012
Plattegrond van de locatie van het project

Het uiteindelijke doel van het project Glasaal Volendam is de commerciële productie van glasaal als grondstof voor de palingkweek en als pootvis voor het uitzetten in natuurlijke wateren. Daarnaast zijn er een aantal nevendoelen. Zoals het behouden van de (recreatieve) palingvisserij, het versterken van de aantrekkingskracht van Volendam als palingstad van Europa (nationaal en internationaal) en het vergroten van de maatschappelijke acceptatie van duurzaam gereproduceerde en gekweekte paling. Het project is in samenwerking met NewCatch (toen ZF-screens) opgezet. ResultatenOndanks wat tegenvallende (onderzoeks)resultaten en vertragingen is het eindoordeel positief. Er is een voor Nederland unieke larven-opkweekfaciliteit neergezet. Deze kan ook model staan voor andere vissoorten. Daarnaast is een goede basis gelegd voor een succesvol verloop van het project binnen afzienbare tijd. De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek zijn: Bij het gebruik van karperhypofyse-extracten (CPE) worden veel meer vrouwtjes afgerijpt dan bij het gebruik van zalmhypofyse-extracten (SPE). Met initiële concentratie steroidhormonen (moculaire markers) in het bloed is een voorspellende test ontwikkeld. Hiermee kunnen alen worden geselecteerd die een grotere kans hebben op het succesvol doorlopen van het reproductie-protocol. Langdurig zwemmen (7.000 km) is voor gekweekte schieraal ongeschikt als maturatieprikkel. De gekweekte schieraal lijkt tegenover de wilde schieraal nog onvoldoende seksueel ontwikkeld. Bij de gekweekte Europese mannetjes alen is wel de werking van hormoonproducerende implantaten aangetoond. Er is een solide basis gelegd voor de grootschalige productie van palinglarven.  

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen