Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

GMP2

Looptijd: van 1 januari 2009 tot 28 februari 2013
GMP2

Tweede productiefaciliteit voor radioactief materiaal in de gezondheidszorg

De Vrije Universiteit (VU) en het VU Medisch Centrum (VUmc) hebben in de loop der tijd een heel sterke positie opgebouwd op het gebied van onderzoek met beeldvormende technieken. Zo kent de nucleaire geneeskunde de techniek PET (positronemissietomografie), waarmee biologische processen in het lichaam zichtbaar kunnen worden gemaakt. Radioactief contrastmateriaal speelt bij dit type onderzoek een sleutelrol: ziekte-specifieke contrastmiddelen (‘tracers’) worden radioactief gelabeld evenals (nieuwe) medicijnen. Daarmee kan de route (en eindbestemming) van deze middelen met een scan zichtbaar worden gemaakt.

Voor het produceren van de benodigde ‘radiofarmaca’ was een tweede laboratorium nodig, om zo aan de grote vraag in binnen- en buitenland te kunnen blijven voldoen. Daarvoor werd bij het VUmc een bestaand gebouw aangepast en ingericht, waaraan Kansen voor West een bijdrage heeft geleverd. Met de komst van dit tweede laboratorium is de vraag van ziekenhuizen naar radiofarmaca toegenomen en kloppen steeds meer grote farmaceutische bedrijven bij VUmc aan voor ondersteuning bij hun klinisch onderzoek.'Door een medicijn licht radioactief te labelen is met PER-imaging heel snel te zien of deze überhaupt de tumor bereikt waarvoor het medicijn is bedoeld.'

Samenwerking tussen : VU-Amsterdam, VU Medisch Centrum.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen