Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Greenhouse Light Control

Looptijd: van 1 maart 2021 tot 1 maart 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Kassenbouwers en kwekers streven ernaar om kassen zó in te richten dat het gewas de meeste opbrengst oplevert. In deze sector zijn nog maar weinig stappen gezet in het gebruiken van de voordelen van big data en Artificial Intelligence (AI). Dit biedt mogelijkheden om de opbrengst van gewassen drastisch te verhogen. Wij streven ernaar om AI en big data, gecombineerd met hardware, aan te bieden aan kassenbouwers en kwekers om slimme kassen te bouwen voor een betere opbrengst. Dit leidt enerzijds tot een digitale transitie in kassen, en anderzijds tot een groene transitie doordat hedendaagse milieuonvriendelijke technieken worden vervangen.

BTAC ontwikkelt Greenhouse Light Control (GLC), een intelligent systeem dat de opbrengst van de gewassen in een kas met 20% verbetert én tegelijk hedendaagse milieuonvriendelijke technieken vervangt en arbeidsomstandigheden verbetert. Het creëert een optimaal groeimilieu dat het gewas voldoende en niet te veel strest voor een betere opbrengst. GLC doet dit door automatisch duizenden ledlampen aan te sturen middels AI. Het systeem gebruikt veel variabelen als input via de honderden sensorpalen die verspreid zijn tussen de gewassen in de kas. GLC is een nieuwe toepassing van AI en big data in de tuinbouw en stimuleert ‘smart-farming’.

BTAC heeft al € 650.000 geïnvesteerd om een prototype van het GLC-systeem te ontwikkelen en te testen. De kwantitatieve doelstellingen van dit project is om de resultaten die het prototype gerealiseerd heeft in een grootschalige pilot te valideren:
- De opbrengst van de gewassen in de kas wordt verhoogd met minimaal 20% ten opzichte van concurrerende producten
- De lichtvervuiling van de kas wordt verminderd meer dan 93%
- Het energieverbruik en de CO2-uitstoot va de kas worden met 48%, verminderd

De meerwaarde voor de kweker is simpel: ons systeem optimaliseert het groeimilieu dat het gewas ervaart. Hierdoor zal de opbrengst van het gewas met minimaal 20% toenemen ten opzichte van de grootste concurrent Signify. Dit kan oplopen tot een extra winst van € 54,000 per jaar per hectare. In vergelijking met standaardverlichting (oranje kaslampen) is dit nog vele malen groter.

Dit project past goed in de doelstelling van dit programma. GLC zal een digitale en groene transitie teweegbrengen wat een weerbare economie in de kweker sector zal versnellen.

Noord-Holland staat bekend om haar sterke agrarische sector. Zij wil een innovatieve, maar ook digitale en groene hub zijn van de wereldwijde agrarische sector. De provincie Noord-Holland en de regio West zijn wereldwijd megagrote exporteurs van groente en fruit dat geteeld wordt in Noord-Holland! Het GLC-systeem zal Noord-Holland helpen om de kweker-hub te blijven van de wereld, door de digitale en groene transitie in de kweker sector te accelereren.

Het project zelf kost € 2,3 miljoen en zal twee jaar duren. Het GLC-systeem heeft de potentie om tientallen arbeidsplaatsen te creëren en binnen vijf jaar tientallen miljoen omzet te draaien.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen