Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Groene Revolutie in de Nederlandse Glastuinbouw

Looptijd: van 1 mei 2011 tot 31 december 2014
Groene revolutie

PuraNatura teeltmethode verenigt het beste van twee werelden

Gangbaar in de glastuinbouw zijn de reguliere en de biologische teeltmethoden. De reguliere teelt wordt echter geconfronteerd met sterke concurrentie vanuit het buitenland en de biologische teelt heeft, waarschijnlijk mede door de hogere kostprijs en het kleinere aanbod, een veel kleiner marktaandeel. Een algemeen en zeer groot nadeel van de reguliere manier van telen is het gebruik van veel chemische stoffen en water, met alle negatieve effecten daarvan op milieu en samenleving.
Stichting PuraNatura, een samenwerkingsverband met een aantal paprika- en tomatentelers, verenigt de voordelen van de reguliere teelt (een veelal mooier ogend product en hogere productie per m2) met de voordelen van de biologische teelt (de afwezigheid van bestrijdingsmiddelen en smaakvollere producten). Deze PuraNatura teeltmethode moet de biologische glasteelt goedkoper en toegankelijker maken. Deze teelt is ook milieuvriendelijker: zonder bestrijdingsmiddelen en dierlijke mest, en geteeld in zakken met kokos-substraat in plaats van in de grond, zodat er geen nitraten in de bodem lekken.

De bijdrage van Kansen voor West is besteed aan het uitvoeren van nader onderzoek en aan het experimenteren met en demonstreren van de PuraNatura teeltmethode met tomaten, paprika’s en komkommers. Dat moet het doel dichterbij brengen, dat een PuraNatura product gecertificeerd wordt als een specifiek biologische teeltmethode. Daarvoor werden veel lobby-inspanningen verricht bij de Europese Unie. Inmiddels vinden de PuraNatura-producten vooral in de VS en Mexico gretig aftrek, in de VS worden deze ook zelf geteeld op basis van een verkregen licentie.

Samenwerking tussen : Stichting PuraNatura, Koppert B.V., Agro Care, 4Evergreen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen