PuraNatura teeltmethode verenigt het beste van twee werelden
Gangbaar in de glastuinbouw zijn de reguliere en de biologische teeltmethoden. De reguliere teelt wordt echter geconfronteerd met sterke concurrentie vanuit het buitenland en de biologische teelt heeft, waarschijnlijk mede door de hogere kostprijs en het kleinere aanbod, een veel kleiner marktaandeel. Een algemeen en zeer groot nadeel van de reguliere manier van telen is het gebruik van veel chemische stoffen en water, met alle negatieve effecten daarvan op milieu en samenleving.
Stichting PuraNatura, een samenwerkingsverband met een aantal paprika- en tomatentelers, verenigt de voordelen van de reguliere teelt (een veelal mooier ogend product en hogere productie per m2) met de voordelen van de biologische teelt (de afwezigheid van bestrijdingsmiddelen en smaakvollere producten). Deze PuraNatura teeltmethode moet de biologische glasteelt goedkoper en toegankelijker maken. Deze teelt is ook milieuvriendelijker: zonder bestrijdingsmiddelen en dierlijke mest, en geteeld in zakken met kokos-substraat in plaats van in de grond, zodat er geen nitraten in de bodem lekken.
De bijdrage van Kansen voor West is besteed aan het uitvoeren van nader onderzoek en aan het experimenteren met en demonstreren van de PuraNatura teeltmethode met tomaten, paprika’s en komkommers. Dat moet het doel dichterbij brengen, dat een PuraNatura product gecertificeerd wordt als een specifiek biologische teeltmethode. Daarvoor werden veel lobby-inspanningen verricht bij de Europese Unie. Inmiddels vinden de PuraNatura-producten vooral in de VS en Mexico gretig aftrek, in de VS worden deze ook zelf geteeld op basis van een verkregen licentie.
Samenwerking tussen : Stichting PuraNatura, Koppert B.V., Agro Care, 4Evergreen.