Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Grote Markt Oostwand

Looptijd: van 24 april 2009 tot 31 december 2014

Het project bestaat uit een majeure ruimtelijke en infrastructurele ingreep in het centrum van Groningen. De gehele Oostwand van de Grote markt wordt gesloopt en 15 meter naar voren weer opgebouwd. Hierdoor krijgt de Grote markt haar historische begrenzing en intimiteit terug. De nieuwe Oostwand krijgt een bestemming van detailhandel, horeca en dienstverlening. De gemeente maakt de plek bouwrijp (2009-2014) waarna een projectontwikkelaar de nieuwe Oostwand realiseert (2015). Een deel van de nieuwbouw realiseert de Gemeente zelf. De huidige (verpauperde) Oostwand krijgt met de nieuwbouw een aantrekkelijker en meer eenduidig aangezicht. Er komen meer mogelijkheden voor horeca en dienstverlening. Door de verplaatsing van de bebouwing krijgt de grote markt opnieuw de (kleinere) afmetingen die hij historisch gezien had. Daarbij komt aan de achterkant van de Oostwand een nieuwe markt tot stand, wat weer nieuwe mogelijkheden schept om deze te gebruiken (één mogelijkheid is het nieuwe Forum). Tenslotte wordt de ontsluiting van het gebied verbeterd door de ondergrondse fietsenstalling. Het doel is om het oostelijke deel van de binnenstad van Groningen een nieuwe economische impuls te geven. Ook worden met deze ingreep de cultuurhistorische waarden van de plek hersteld. Tenslotte wordt geïnvesteerd in een betere bereikbaarheid van de binnenstad door de realisatie van een ondergrondse fietsenkelder in het gebied. Boven op de fietsenkelder komt een nieuw plein. De verwachting is dat het project als een hefboom werkt waardoor andere (publieke en private) investeringen in en rondom het gebied worden uitgelokt of versneld.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen