Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

H2 Storage fase 2

Looptijd: van 23 februari 2020 tot 30 juni 2022
H2 storage

Een composieten waterstoftank die tegen zeer hoge druk kan. Daar werkt H2Storage aan samen met Airborne en deskundigen van TU Delft en TNO. Zo’n tank maakt het gebruik mogelijk van waterstof in zware voertuigen. Een haalbaarheidsstudie is succesvol afgerond. De bedrijven hebben nu voor de volgende fase een subsidie van bijna € 700.000 gekregen uit het Kansen voor West-programma.
Voertuigen die waterstof gebruiken als brandstof, stoten geen CO2 uit. Waterstof kan daarmee een bijdrage leveren aan duurzaam vervoer. Het probleem met waterstof is dat het volume erg groot is. Om het volume te verkleinen moet waterstof worden samengeperst. Sterk samengeperst kan waterstof alleen worden opgeslagen in materiaal dat tegen hele hoge druk kan. Nu wordt daarvoor staal gebruikt, maar staal is zwaar. Bij vervoer van waterstof in zware stalen cilinders gaat een hoop energie verloren. Dat maakt waterstof ook duur.
Het doel van de tweede fase is certificeren van deze tanks
Als ook deze fase succesvol wordt afgerond willen de partijen op het Technologiepark Ypenburg (Den Haag), waar al verschillende composieten bedrijven gevestigd zijn, een bedrijf opzetten voor de productie van composieten opslagcilinders voor waterstof.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen