Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Haalbaarheid productie vezelversterkte composiet producten d.m.v. 3d printen

Looptijd: van 20 mei 2015 tot 27 juli 2016
Plattegrond van de locatie van het project

Ten opzichte van 3d printen met onversterkt materiaal, hebben composiet producten een stijfheid en sterkte die vele malen hoger ligt; het is zelfs mogelijk stalen constructies te vervangen door composiet. Er is nu een proces bedacht om het mal-loos produceren van composieten mogelijk te maken Dit maakt gebruik van 3d printtechnieken. Hierdoor is het mogelijk om zonder tussenkomst van een plug of mal direct uit de computer een vezelversterkt product te fabriceren. De duidelijke voordelen van de methode zijn kosten besparingen op de materiaal- en arbeidskosten die normaal in de plug en de mal gaan zitten. Daarnaast biedt het proces enkele mogelijkheden op het gebied van rapid prototyping of het snel produceren van spare parts.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen