Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Haringpakkerstoren

Looptijd: van 1 januari 2007 tot 19 mei 2010

Deze in de 15e eeuw gebouwde toren heeft samen met de Schreierstoren en de Munttoren eeuwenlang de contouren van middeleeuws Amsterdam bepaald. Met de herbouw krijgt de stad een belangrijk oriëntatiepunt terug, een accent waardoor de toerist èn Amsterdammer de geschiedenis van de stad beter kunnen begrijpen.

Stadsherstel wil op respectvolle wijze de 17e eeuwse Haringpakkerstoren reconstrueren en daar omheen gebouwen van superieure kwaliteit plaatsen.

Stadsherstel maakt van dit werk een zogeheten leerlingbouwplaats. Met name de ambachtelijke reconstructie van de torenspits maakt het mogelijk om een groot aantal leerlingen, onder begeleiding van de aannemer, enkele maanden te laten werken aan de houtconstructie en de lood- en leidekking. Zo wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het vakmanschap van jonge mensen in de bouw.

====

Uiteindelijk heeft Stadsherstel in overleg met de gemeente Amsterdam afgezien van het realiseren van het project. De herbouw van de toren werd door UNESCO afgewezen en zou daarmee de plaatsing van de 17e eeuwse Amsterdamse grachtengordel op de Werelderfgoedlijst in gevaar brengen.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie.

raak geïnspireerd bekijk de fondsen